Žárovkové osvětlení je klasickým vánočním osvětlením, i když v dnešní době stále častěji dáváme přednost LED osvětlení, které nepraská, má delší životnost a menší spotřebu energie. Najdou se však i tací, kteří jsou zvyklí na žárovky a nechtějí žádné změny. A proto i pro milovníky žárovek je na trhu pestrý výběr vánočního osvětlení.

Samozřejmostí jsou klasické vánoční řetězy, krápníky, rampouchy, světelné závěsy, žárovkové kabely a jiné dekorace. Žárovkové osvětlení je vyráběno za účelem světelné dekorace v interiérech ale i v exteriérech, v různých barvách a odstínech.

Žárovkový světelný kabel je nazývaný také jako světelná hadice nebo světelný had, neboť jde vlastně o hadici se zalitými světelnými zdroji.

Žárovkový světelný kabel se používá k lemování budov, střech, k vytváření vánočních motivů apod. Světelné kabely se vyrábějí pro venkovní i vnitřní použití, v několika barevných variantách s žárovkovými světelnými zdroji. Na stromky se nejlépe hodí tmavý nosný kabel, na budovy bílý.

U žárovkového osvětlení je možnost napojovat a prodlužovat jednotlivé světelné komponenty, a dokoupit si náhradní vánoční žárovky. V příslušenství najdete i příchytky a vodící lišty pro dokonale rovnou světelnou linku.